Kuinka hoitajapula helpottui Procompin optimoinnilla

Puute hoitohenkilökunnasta, epärealistiset aikataulut ja ajanpuute ovat kotihoidon arkipäivää. Alla oleva grafiikka kuvaa ison kunnallisen kotihoitotoimijan yhden tiimin toimintaa ja näyttää kuinka Procompin optimointi mahdollistaa saman työmäärän hoitamisen pienemmällä hoitajamäärällä. Se mitä kuvaaja ei kuitenkaan kerro on, kuinka optimointi paransi samalla myös laatua ja työntekijöiden työtyytyväisyyttä.

 

 

Alkuperäinen suunnitelma oli käyttää Procompin optimointijärjestelmää 4 viikon kokeilujakson ajan, mutta kolmen viikon jälkeen meitä pyydettiin jatkamaan pilottia kuuteen viikkoon. Optimointi mahdollisti entisen työmäärän hoitamisen 15% pienemmällä henkilöstöllä, mikä kyllä kiinnosti johtoa, mutta pilotin jatkumista toivoivat kuitenkin kotihoitajat itse. Syynä oli optimoinnin toimintaan tuoma selkeys, joka vähensi työntekijöiden kokemaa kiireen ja paineen tunnetta.

Työkuorma jakautui tasaisemmin ja aikatauluissa oli huomioitu realistiset matka-ajat, mikä jätti hoitajille enemmän aikaa asiakkaiden kanssa. Procompin tehokas tekoäly toimi kuin shakkimestari, miettien aina useamman siirron eteenpäin ja mahdollistaen järjestyksen tavanomaisen kaaoksen keskelle. Käytännössä tämä näkyi työvuorojen jatkuvuutena ja omahoitajuuden hyvänä toteutumisprosenttina, mitä sekä asiakkaat että hoitajat osaavat arvostaa.
Kun pilotti päättyi, palattiin vanhaan tapaan toimia. Tarvittiin lisää henkilöstöä ja kiire ja kaaos palasivat. Sekä henkilöstö että johto halusivat optimoinnin takaisin käyttöön.
Procompin optimointi otettiinkin uudestaan jatkuvaan käyttöön ja jo aiemmin havaitut hyödyt saavutettiin uudestaan. Koska tiimillä oli optimoinnista nyt enemmän kokemusta, he onnistuivat hoitamaan saman työmäärän 25% pienemmällä henkilöstöllä. Suunnitteluun käytetty aika pieneni myös dramaattisesti: siitä mikä ennen oli ollut kiireinen kokopäivätyö kahdelle, tuli osa-aikatyö yhdelle.

Aikaisemmissa blogiteksteissä olemme jo käsitelleet kuinka tämä kaikki on mahdollista: Kuinka ihmeessä te olette tässä onnistuneet  

Picture of Mark Russell-Smith

Mark Russell-Smith

Jaa artikkeli!

Facebook
Twitter
LinkedIn